Prethodni Sljedeći

Joe Louis

Joe Louis
 

Jedan od najvećih, ako ne i najveći boksač u povijesti profesionalnog boksa, Joe Louis, pravo prezime Barrow rođen u Lexingtonu, Alabama dana 13. svibnja 1914. godine,a umro u Las Vegasu dana 12. travnja 1981. godine.

Joe Louis je dana 22. lipnja 1937. godine osvojio naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji, pobjedivši nokautom u osmoj rundi tadašnjeg prvaka svijeta Jamesa J. Braddocka. Punih 11 godina 8 mjeseci i 7 dana Joe Louis je bio najjača boksačka šaka na svijetu. Bio je to rekord nad rekordima.

Točno 25 puta bio je izazvan u borbi za titulu prvaka svijeta i 25 puta izašao je iz tih borbi kao pobjednik. To je svakako jedinstven rekord. Titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji odrekao se 1. ožujka 1949. godine i povukao se s ringa neporažen.

Bio je sjajan boksač,brz i snažan nadasve korektan.

Bilanca je zabilježena kao najbolja koju je ikada ijedan profesionalni boksač dotada postigao: 66 borbi, 63 pobjede, 40 nokautom, te 3 poraza. Pobjedili su ga Max Schmeling 1938. godine, Ezzard Charles 1950. godine i Rocky Marciano 1951. godine. Još kao amater bio je uvelike uspješan. U finalu ''zlatne rukavice'' pobjedio je Stanleyja Evansa, dok mu je prvi protivnik u profesionalnom ringu bio Jack Kracker kojega je pobjedio nokautom u drugoj rundi.

Postao je svjetski poznat. Svijet ga je prozvao ''Crni bombarder'' i taj nadimak ga nikad nije napustio. Postao je idol tamnoputih, ne samo u SAD-u.

Bila mu je tek 21 godina kad je srušio prvoga značajnijeg protivnika. Nakon šest krvavih rundi pao je bivši prvak svijeta Primio Carnera. King Lavinski pao je u prvoj, zatim još jedan bivši svjetski prvak nije izdržao više od četiri runde. Max Baer je bio nemoćan.

Doživio je zasluženi poraz od izvanrednog Njemca Maxa Schmelinga, nokautom u 12. rundi. Bilo je to 19. kolovoza 1936. godine, no nepune dvije godine kasnije, 22. lipnja 1938.godine u uzvratnom susretu pobjeđen je Schmeling nokautom u prvoj rundi.

Posljednju borbu izgubio je 1951. godine od Rockyja Marciana, tehničkim nokautom u osmoj rundi.

Joe Louis - Boksački klub Sveti Duje Split