Prethodni Sljedeći

James J. Braddock

James J. Braddock
 

Imao je teško djetinjstvo, kao većina Iraca. Djeca kao djeca, učestale borbe po ulicama. Bio je snažan momak. Sa 16 godina već je imao 90 kilograma. Imao je ciljeve, životne želje: otrgnuti se od neimaštine, pomoći obitelji. Rođen dana 6. prosinca 1905. godine na zapadnoj strani New Yorka. Godine 1926. bio je prvak New Jerseyja u poluteškoj kategoriji.

Uspjesi su se nizali, Braddock je dokazao da u rukama ima dinamit. Godine 1927. zapanjio je Broadway pobjedom nad Tuffyjem Griffithom. Dolaze i porazi, ali odmah zatim pobjeđuje bivšeg prvaka svijeta poluteške kategorije Jimmyja Stateryja.

Braddock i Baer sastali su se dana 13. lipnja 1935. godine u borbi za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji. O Braddockovoj pobijedi gotovo se i nije zborilo. Kad je sve bilo gotovo ljudi nisu vjerovali. On je nadmašio samog sebe, pobijedio velikog protivnika i postao novi svijetski prvak.

Prihvatio je ponudu mladog crnca. Zvali su ga "crni bombarder"- Joe Louis! Dana 22. lipnja 1937.godine u Chicagu Braddock je izgubio borbu nokautom u osmoj rundi. Joe Louis je postao novi svijetski prvak. Do kraja karijere imao je samo još jednu borbu.Samo je jedno htio: ostaviti se rukavica i ringa kao pobjednik.

Boks je napustio kao jedan od najpoštenijih i najcjenjenijih boraca. Otišao je tiho, s ugledom velikog boksača, još većeg čovjeka.

Po njemu je napravljen dokumentarni dugometražni film "Cinderella Man".

James J. Braddock - Boksački klub Sveti Duje Split