Prethodni Sljedeći

Max Baer

Max Baer
 

Rođen dana 11. veljače 1909. godine kao drugo dijete Jacoba i Nore Baer. Život mu nije bio lagan. radio je i po 16 sati na ranču. Kao profesionalni boksač počeo je 1929. godine. Dosta kasno, ali uspjesi nisu izostali.

Bio je borac otvorenog stila, primao je udarce s lakoćom i bilo ga je nemoguće srušiti. Bio je čovjek s najubojitijim udarcem desnom rukom. Godine 1930. dolazi u New York, i tu niže uspjehe. Zabavljao se i oženio s poznatom glumicom Dorothy Dunber.

Max Baer se, prije susreta za titulu svjetskog prvaka, borio protiv Maxa Schmelinga. Taj susret izazvao je u Americi nezapamćeno zanimanje. Baer je bio Židov, a Schmeling - Nijemac. Nikad Baer nije djelovao bolje nego te noći,  dana 8. lipnja 1933. godine u New Yorku. Susret je prekinut u 10. rundi. Da je potrajalo duže, tko zna bi li se Schmeling ikad podignuo.

Max Baer je konačno dobio priliku da se bori za titulu prvaka svijeta. Dana 14. lipnja 1934. godine pobijedio je talijanskog kolosa Prima Carneru. Jedanaest je puta rušio Carneru prije prekida borbe u 11. rundi. Već u prvoj obrani naslova porazio ga je Jimmy Braddock. Bilo je to 13. lipnja 1935. godine. U nastavku karijere gubi borbu s Joem Louisom, nokautom u drugoj rundi. Dolaze i pobjede, ali sve češće porazi.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata putovao je, zabavljao vojnike. Duhovitosti mu nikad nije manjkalo. Umro je ondje gdje je uvijek i želio: u Hollywoodu, dana 21. studenog 1959. godine. Srce nije izdržalo nakon jednog od mnogobrojnih primanja.

Max Baer - Boksački klub Sveti Duje Split