Prethodni

Teofilo Stevenson

TEOFILO STEVENSON
 

Čuveni boksač iz Kube, rođen dana 29. ožujka 1952. godine u Puerto Padre.

U svojoj karijeri osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u teškoj kategoriji tri puta za redom u razmaku od 1972. do 1980. godine Taj je pothvat do sada u povijesti pošao za rukom još samo dvojici boksača uz Stevensona, bili su to Mađar László Papp u periodu 1948. do 1956. godine, te Kubanac Félix Savón u periodu 1992. do 2000. godine.

Stevensona se smatra najboljim amaterskim boksačem svih vremena i najpoznatijim Kubancem poslije Fidela Castra. Zanimljivo je da je Stevenson bio kandidat i za četvrto zlato na OI, ali je zbog bojkota Kube propustio nastup na Igrama u Los Angelesu 1984. godine, iako je te iste godine u jednom ranijem meču pobijedio kasnijeg olimpijskog pobjednika Tyrella Biggsa.

Usprkos brojnim ponudama da se okuša i u profesionalnom boksu, Stevenson je ostao vjeran kubanskoj narodu i predsjedniku Fidelu Castru, te odbio sve ponude promotora i ostao amaterom do kraja karijere.

"Što su milijuni dolara prema ljubavi osam milijuna Kubanaca". 

Brojni stručnjaci i obožavatelji boksa dan danas raspravljaju o tome bi li Stevenson uspio u profesionalnom ringu, s obzirom da je boksao istih godina kao Muhammad Ali. Posebno je bio očekivan mogući ogled velikana.

Stevenson je odboksao ukupno 324 amaterske borbe, u kojima je ostvario fascinantne 302 pobjede i svega 22 poraza.

Preminuo je dana 11. lipnja 2012. godine, u 60. godini života. Svijet je izgubio jednu istinsku športsku veličinu.

Teofilo Stevenson - Boksački klub Sveti Duje Split