Prethodni

Arturo Gatti

Artuto "Thunder" Gatti
 

Kanadski boksač talijanskih korijena, rođen dana 15. travnja 1972. godine u mjestu Cassino, Calabria, Italija. Djetinjstvo je proveo u Montrealu, Kanada. Kao tinejđer bio je član Kanadskog nacionalnog tima i trebao je nastupiti na Ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, međutim odlučio je prijeći u profesionalce.

Prvi profesionalni meč imao je dana 10. lipnja 1991. godine protiv Josea Gonzalesa pobijedivši ga tehničkim nokautom. Uskoro se sa obitelji seli u New Jersey, u SAD. Do 1994. godine imao je 18 mečeva, od kojih 17 pobjeda. Dana 28.lipnja 1994. godine osvaja regionalnu USBA titulu u super perolakoj kategoriji do 58kg protiv Petea Taliaferroa tehničkim nokautom u prvoj rundi.

U iduća dva meča uspješno brani titulu protiv Richarda Salazara i Josea Sanabria. Dana 15. prosinca 1995. godine izaziva svjetskog prvaka u super perolakoj kategoriji po IBF verziji Tracyja Harrisa Pattersona. Taj meč dobio je jednoglasnom odlukom sudaca.

Godine 1997. prelazi u laku kategoriju. Prva tri meča u 1998. godini je izgubio. Mnogi su očekivali da će se povući iz boksa. Godine 1999. imao je samo jedan meč nokautiravši Reyesa Munoza u prvoj rundi. Godine 2000. Gatti je pobijedio dva meča.

Godine 2001. prelazi u velter kategoriju mečom protiv Oscara De La Hoye. Meč je izgubio tehničkim nokautom u petoj rundi. Godine 2002. vraća se u laku kategoriju i pobjeđuje bivšeg svjetkog prvaka Terronna Milletta nokautom u četvrtoj rundi. Sljedeća tri meča imao je protiv Irca Mickyja Warda.  U prvom meču pobijedio je Ward, a ostala dva Gatti.

Deveta runda prvog meča po Emanuelu Stewardu je runda stoljeća. U trećem meču Gatti je pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca, iako je već u 4. rundi slomio desnu šaku prilikom izvođenja aperkata. Prvi i treći meč Ward - Gatti su po HBO uvrstili među 10 najboljih mečeva desetljeća.

Dana 24. siječnja 2004. godine osvaja titulu WBC svjetskog prvaka u lakoj velter kategoriji mečem protiv talijana Gianluce Brancoa. Titulu je držao sve do meča protiv Floyda Mayweathera Jr. 25. lipnja 2005. godine. Gattijev trener je bacio ručnik u 6. rundi nakon velikih serija udaraca koje je primio Gatti.

Nakon poraza od Mayweathera Gatti je prešao u velter kategoriju i 28. siječnja 2006. godine osvojio titulu IBA svjetskog prvaka tehničkim nokautom Thomasa Damgaarda u 11. rundi.

Tom titulom postao je šampion u tri različite težinske kategorije. Već istu godinu gubi titulu u meču sa Carlosom Baldomirom. Pokušao se vratiti dana 14. srpnja 2007. mečem protiv Alfonsa Gomeza međutim izgubio je borbu tehničkim nokautom.

Završio je karijeru u svlačionici nakon meča rečenicom "Vratit ću se kao gledatelj". Povukao se iz profesionalnog boksa nakon 16 godina i 49 mečeva, od kojih 40 pobjeda, 31 meč je dobio nokautom te 9 izgubljenih borbi. Smatran je jednim od najhrabrijih športaša u povijesti boksa.

Arturo Gatti - Boksački klub Sveti Duje Split