Sljedeći

Ivan Prebeg

IVAN PREBEG
 

U Josipdolu dana 22. rujna 1933. godine na lički način proslavljen je dolazak na svijet malog bucmastog Ivana. Ivan je imao veliku obitelj: otac Juraj, majka Roža, sestre Ana i Ivanka, braća Milan i Antun, supruga Slavica i djeca Filip i Irena. Ubrzo je obitelj Prebeg preselila u Zagreb, gdje je Ivan završio srednju zanatsku školu i stekao zvanje elektromehaničara.

Njegov hod po ringovima svjeta nije bio samo praćen iz puke formalnosti, nego s neskrivenim simpatijama prema tom ličkom sinu kojega je magični četverokut privlačio neodoljivom snagom.

Iz plejade naših boksačkih sanjara, u tom teškom i neizvjesnom profesionalnom borilištu, ostao je samo on, kao možda kraj jedne i početak druge ere predstavljanja našeg izrazitog talenta za svijet čvrstih šaka, snažnih vilica nezadržive volje.

Obožavao je nogomet, divio se plavima, Dinamo, Zagreb, za njih je navijao. Izvan dvorišta i ulice nije previše mislio na boks. Igrom slučaja došao je u boksačku dvoranu. 

Prve boksačke korake Prebeg je učinio 1955. godine u zagrebačkom Metalcu, a prvi treneri bili su mu Zlatko Hrbić i Zlatko Nemeček."Što sam više nastupao to sam više bio uvjeren da mogu uspjeti. Imao sam snage, podređivao sam život boksu, nisam se zabavljao kao moji vršnjaci, nisam pio, pušio. Radio sam u svojoj struci, trenirao i boksao", rekao je Prebeg. 

San dug gotovo 15 godina postao je javom. Ivan Prebeg popeo se na postolje koje je dano samo jednome - prvaku Europe. Godine bitaka sa zaprekama koje nemilosrdno postavlja profesionalizam na putevima "plemenite vještine", na kraju 39 velikih viđenih, čvrstih zapreka i stotina "onih koji su iza kulisa", novovjeki "junak iz Like" Ivan Prebeg pretvorio je u sjajan bljesak na Šalati.

Prvak Europe u poluteškoj skupini, najbolji od najboljih, u vremenu u kojem je izazova bilo mnogo, zapreka nabrojeno, sumnji ništa manje.

Novi kralj poluteške kategorije među europskim majstorima plemenite vještine jest Zagrebčanin Ivan Prebeg. Pobjedio je prvaka Velike Britanije Eddiea Avotha.

Tako je nepun sat nakon početka zagrebačkog slavlja javljala londonska radiostanica BBC, i nastavila komplimentima na račun 36-godišnjeg lukavog Ivana Prebega koji je iz riznice iskustva izdvojio sve što je bilo nužno da u meču, kakav se viđa jednom u deset godina, nadmaši velikog športaša iz Cardiffa koji je došao sa velikim ambicijama i s dobrim preporukama stručnjaka.

Preminuo je u Zagrebu , dana 29. lipnja 1995. godine. Plemenit čovjek, legenda hrvatskog boksa, Ivan Prebeg preselio se u naša sjećanja. Tisuće građana, prijatelja, odalo je posljednju počast velikanu hrvatskog boksa Ivanu Prebegu.

Ostajemo mu iskreno i trajno zahvalni za vjerno prijateljstvo, marljiv rad, za vrijedne športske rezultate i za iskreno domoljublje.

Ivan Prebeg - Boksački klub Sveti Duje Split