Prethodni Sljedeći

Miroslav - Frietzie Živić

Miroslav - Fritzie Živić
 

Rijetki su športaši čiji je životopis tako zanimljiv i bogat i čija je športska karijera trajala punih osamnaest godina, kao što je to s Miroslavom -Fritzijem Živićem. Rođen dana 8. svibnja 1913. godine u boksačkoj obitelji u Pittsburghu, Pennsylvania.

Podrijetlom je iz Hrvatske, Lika. Imao je četvero braće i svi su bili boksači. Jack, laka kategorija i Pete, bantam bili su članovi američkog olimpijskog sastava, dok je Eddie nastupao u lakoj kategoriji, a Joe u srednjoj. Najbolji i najuspješniji bio je Miroslav - Fritzie. On se borio kao profesionalni boksač veoma dugo, od 1931. do 1949. godine. Dakle punih osamnaest godina.

Imao je tridesetak amaterskih susreta, a bio je i prvak Pittsburgha u perolakoj i lakoj kategoriji. U početku svoje amaterske boksačke karijere nije ni pomišljao da će mu boks biti zanimanje, da će postati profesionalnim boksačem.

Miroslav - Fritzie Živić se u profesionalnoj boksačkoj karijeri borio ukupno 230 puta. Zabilježeno je 80 pobjeda nokautom, 74 puta pobjedio je na bodove, a izgubio je 61 borbu, a 10 ih je okončao neodlučnim rezultatom.

Jedna od velikih pobjeda bila je nad Jakeom LaMottom, svjetskim prvakom srednje kategorije. Pobjeda je ostvarena dana 12. srpnja 1943. godine u Pittsburghu, a nezaboravne su i borbe Živića sa Sugarom Rayem Robinsonom višestrukim svjetskim prvakom, koje je doduše gubio, ali je pružao snažan otpor.

S Robinsonom mu je bilo najteže. ''Što god da je učinio, on je to radio bolje od mene, bio je to zaista velik boksač, najveći u to vrijeme'', rekao je u jednom razgovoru nakon poraza na bodove u 10 rundi u New Yorku, dana 31.listopada 1941.godine.

Miroslav - Fritzie Živić prvak svijeta
 

Miroslav - Fritzie Živić, Hrvat iz Pittburgha, postao je profesionalni prvak svjeta u velter kategoriji. Taj veliki naslov osvojio je dana 4. listopada 1940. godine pobjedom nad sjajnim crncem Henryjem Armstrongom. Meč se održao u New Yorku, u povijesnom Madison Squareu.

Živić, po svojoj športskoj vrijednosti poznat je kao beskompromisni borac i kao istinski majstor koji je svojim znanjem, hrabrošću, tehnikom i snažnim udarcima oduševljavao najpoznatije stručnjake Američkog boksa i velik broj poklonika boksa, naravno, posebno Hrvata koji žive i rade u Americi.

Dana 4. listopada 1940. godine velika dvorana Madison Square Garden bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Došao je i velik broj Hrvata iz svih krajeva Amerike, kako bi bodrenjem pomogli svom Živiću.

Borba za naslov profesionalnog prvaka svijeta u veler kategoriji između Živića i Armstronga vodila se 15 rundi. Suci su jednoglasno dodijelili po bodovima pobjedu Miroslavu Živiću. Bila je to noć veselja i slavlja svih Hrvata koji su bili nazočni njegovoj velikoj pobjedi, ali i velikog broja svih drugih koji su borbu pratili preko svojih radioprijamnika.

Naš boksač i znanstvenik u Americi
 

Nikola Tesla, naš poznati izumitelj veliki je posjetitelj boksačkih mečeva. Kada je Živić oteo naslov prvaka svijeta crncu Armstrongu, mnogi su govorili da je ta pobjeda samo slučajna. Trebalo bi organizirati još jedan meč da se vidi ko je od te dvojice bolji.

Tesla je, međutim, vjerovao u svog zemljaka i dok se naš Živić marljivo pripremao za ponovni susret sa Armstronogom, Tesla mu je ohrabrujuće rekao: ''Srušit ćeš ga, sinko, nokautom!".

I doista, malo nakon toga Henry Armstrong se po drugi put nije proslavio u borbi sa Živićem. Ovog puta Živić je pobjedio nokautom u 12. rundi. Iako je Tesla već od 1936. godine živio vrlo povučeno, ipak je dan nakon meča pozvao Živića u hotel u New Yorku gdje je njemu u čast priredio svečani objed. Pobjedu su bili nazočni i braća Živić: Pete, Jack Joe i Freedie.

Pred svaku važnu borbu, Tesla bi mu govorio što će jesti. Tesla je bio ljubitelj opere, te je imao stalno mjesto u njujorškom Metropolitanu.

Boxing's Hall of Fame u New Yorku - Muzej boksa
 

U tom jedinstvenom boksačkom muzeju na šest katova, u tišini žive likovi koji su obilježavali boksačku povijest. Rukavice, otisci šaka ili potpuni kipovi mišičavih boksača vode bitku protiv zaborava.

Stotinu trideset i devet boksača našlo je utočište ovdje, svaki od njih ima svoj kutak. Ovdje svoj kutak ima i Miroslav-Fritzie Živić, svjetski prvak.

Velikan hrvatskog i svjetskog boksa, Miroslav - Fritzie Živić, umro je dana 16. svibnja 1984. godine u Pittsburghu, u gradu u kojem je sa svojom obitelji proživio najljepše godine života.

Miroslav - Frietzie Živić - Boksački klub Sveti Duje Split