Prethodni

Evander Holyfield

Evander Holyfield
 

Rođen dana 19. listopada 1962. godine u Atmore, Alabami. Prozvali su ga ″The Real Deal″, pravi posao. Poznat je po tome što je bio četiri puta svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Odrastajući u Atlanti, počinju njegovi prvi boksački koraci. Nakon pobjeda na nacionalnom prvenstvu Zlatne Rukavice 1984. godine ušao je u američku reprezentaciju, te predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama 1984. godine održanim u Los Angelesu.

Doživio je veliko razočaranje u ringu. Bio je diskvalificiran tijekom meča u polufinalu protiv Kevina Barrya sa Novog Zelanda zbog udaranja protivnika nakon sudačke izjave stop. U konačnici Holyfield je osvojio brončanu medalju, a Hrvat Anto Josipović iz Banja Luke osvaja olimpijsko zlato, tada za reprezentaciju Jugoslavije.

Nakon Olimpijskih igara, Holyfield odlazi u profesionalce. Osvaja WBA Cruiserweight naslov 1986. godine pobjedivši tad vladajućeg prvaka Dwight Qwai. Godine 1990. postaje svjetski prvak u teškoj kategoriji, pobijedivši James "Buster" Douglasa po WBA, IBF i WBC verziji.

Borbom protiv jednog od najpoznatijih i najkarizmatičnijih športaša u povijesti Mike Tysona, digao je cijeli svijet na noge. Holyfield je pobijedio Tysona u svom prvom susretu 1996. godine osvojivši pojas po WBA verziji. Nitko nije mogao naslutiti ni zamisliti što će se dogoditi u sljedećoj borbi.

Tijekom borbe, Tyson je ugrizao Holyfielda dva puta za uho, drugi put je otkinuo komad Holyfieldova uha. Tyson je odlukom suca u ringu diskvalificiran, a njegov postupak u ringu je postao međunarodna vijest.

Holyfield,duboko religiozan čovjek, oprostio je svom protivniku. Godine 1999. Holyfield se borio protiv još jednog velikog boksača Lennox Lewisa svjetskog prvaka po WBC verziji. Prvi meč je završio neriješeno, ali u revanšu iste godine Lewis je izašao kao pobjednik.

Izvan ringa Holyfield posvećuje svoje vrijeme pomagajući mladim ljudima. The Holyfield Foundation, Holyfield zaklada podupire brojne programe za pomoć djeci.

Evander Holyfield - Boksački klub Sveti Duje Split