Prethodni Sljedeći

Joseph William "Joe" Fraizer

Joseph William "Joe" Fraizer
 

Joseph William "Joe" Fraizer, poznat kao "Smoking Joe", rođen dana 12. siječnja 1944. godine kao dvanaesto dijete roditelja Rubina i Dolly Frazier u Južnoj Karolini. Roditelji su bili farmeri, što je bio glavni izvor prihoda za cijelu obitelj.

U ranim pedesetima obitelj je uspjela nabaviti televizor, te se velik dio susjeda skupljao kako bi gledali boks. To je bio trenutak kada se Frazier odlučio baviti boksom.

Osvajač je zlatne Olimpijske medalje 1964. godine na 18. Olimpijskim igrama u Tokyu, te profesionalni prvak svijeta u teškoj kategoriji 1967. godine. Njegova je karijera trajala od 1965. do 1976. godine s kratkim povratkom 1981. godine. Bio je poznat kao zaista pravi borac, fascinantan svojim načinom boksa.

Najveći trenutak u njegovoj karijeri bila je pobjeda nad Muhammadom Alijem 1971. godine na bodove u borbi koja se dugo priželjkivala. U meču su dali sve ode sebe, i iznad svojih mogućnosti, ali je Fraizer bio odlučniji.

Samo dvije godine kasnije, izgubio je titulu nokautom od George Foremana. U borbama koje su usljedile pobijedio je Joe Bugnera te Quarryja i Ellisa.

Njegov zadnji meč za titulu bio je 1975. godine, ali je doživio poraz od Alija. Meč je poznat pod nazivom "Triler u Manili", a promatralo ga je 25000 gledatelja što je neznatan broj prema milijunima gledatelja ispred malih ekrana.

Opisivao je iskustvo tog meča kao najbliže smrti. Povukao se 1976. godine nakon što je doživio drugi poraz od Foremana. U ring se nakratko vratio 1981. godine samo na jednu borbu prije nego što se u potpunosti povukao.

Frazier se smatra jednim od deset najboljih boksača u teškoj kategoriji. Završivši sa boksačkom karijerom pojavljivao se u poznatim serijama te filmovima, gdje posebno treba izdvojiti gostovanje u filmu Rocky.

Umro je dana 7. studenog 2011. godine.

Joseph William "Joe" Fraizer - Boksački klub Sveti Duje Split