Prethodni Sljedeći

Cassius Clay alias Muhamad Ali

Cassius Clay "Muhamad Ali"
 

Mnogi boksački stručnjaci i poklonici boksa tvrde da je Cassius Clay alias Muhamad Ali, bio najbolji boksač teške kategorije u povijesti profesionalnog boksa. Ako nije bio najbolji, onda je posve sigurno, bio jedan od najboljih.

Počeo se baviti boksom sa 12 godina nakon što mu je ukraden bicikl, te mu je lokalni policajac preporučio boks.

Nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine, u poluteškoj kategoriji, odmah prelazi u profesionalce. U profesionalnom boksu meteorski je napredovao. Bio je sjajan boksač, profinjeni tehničar. Svoj prvi naslov profesionalnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji osvojio je 1964. godine. Do tada je bio prvak Sonny Liston.

Nakon neuspjeha s Joem Frazierem, Clay Muhamad Ali ponovno osvaja naslov prvaka svijeta 1974. godine i drži ga do 1978. godine. Osvaja ga po svojim novim imenom Muhamad Ali. Godine 1978. Ali je još jednom u verziji WBA osvojio naslov prvaka svijeta. 

Boksom je zaradio ogroman novac. Zaključeno sa 1976. godinom objavljena je zarada od 31 251 115 dolara. Bila je to nagrada za mnogobrojne pobjede nad najboljim profesionalnim teškašima tog vremena. Rođen u Louisvilleu, Kentucky dana 17. siječnja 1942. godine.

Od 1960. do 30. rujna 1975. godine imao je ukupno 61 borbu i postigao sjajne rezultate, 56 pobjeda, 37 nokautom, te 5 poraza.

I naš zemljak, podrijetlom Hrvat, George Chuvalo borio se 2 puta protiv Alija, 29. ožujka u Torontu 15 rundi i 1. svibnja 1972. godine 12 rundi, i jedan je od rijetkih boksača koji je uspio borbu izgubiti na bodove, a ne nokautom.

Mnogo je onih koji su pokušali razotkriti njegovu fantastičnu osobnost, rasčlaniti je u detalje. Neki ga dižu na najviši pijedestal, a drugi ne... Jedni ga smatraju iznimnom pojavom u boksačkom sportu, drugi ga uzdižu do simbola onih ljudi koji se u SAD-u bore za svoja prava... Poznajem ga kao sjajnog boksača, kao nepokorenog, kao muslimana, kao propovjednika, kao hvalisavca.

Jedan je od vrhunskih svjetskih novinara, pisac televizijskih drama i književnik Richard Durham je o Muhamedu rekao: "Malo je koja sportska osobnost ikada izazvala takvu pozornost kao apsolutni svjetski boksački prvak Cassius Clay alias Muhammad Ali. On je bezbroj puta dokazao da je izvanredna ličnost, spremna uhvatiti se u koštac s najtežim problemima oko sebe i u sebi.

Njegova je aktivnost svestrana: od borbe u ringu do borbe za ljudska prava bez obzira na boju kože, nacionalnost, rasu i socijalni status." A Muhamad je rekao: "Bog i moja obitelj jedino je što postoji u mom životu". Nitko ne sumnja u iskrenost riječi legende svjetskog boksa.

Cassius Clay alias Muhamad Ali - Boksački klub Sveti Duje Split