Prethodni Sljedeći

Rocky Marciano

Rocky Marciano
 

U Philadelphiji, dana 23. rujna 1952. godine borili su se Jersey Joe Walcott, službeni svjetski prvak, i izazivač Rocky Marciano. Pobjedio je Marciano nokautom u 13. rundi. Zora je tek pucala tog rujanskog jutra 1952. godine. San Rockya bio je ostvaren. Siromah iz Brocktona - prvak svijeta. Bila je to slatka istina.

Rocky Marciano rođen u Brocktonu, Masachusetts dana 1. rujna 1923. godine. Profesionalnim boksom počeo se baviti 1947. godine, a umro je 31. kolovoza 1969. godine. Smrt je došla iznenada. U malom zrakoplovu tog je dana s dva prijatelja krenio iz Des Moinsa put Chicaga. Zrakoplov se srušio blizu Newtona i nitko nije preživio.

Dana 12. srpnja 1948. godine u svojoj prvoj profesionalnoj borbi zabilježio je pobjedu. Nokautirao je Harrya Balzeriana u prvoj rundi. Meteorski je napredovao. Iako skromnijega tehničkog znanja, bio je veliki borac i pravi udarač, što su Amerikanci najviše voljeli. 

"Kamen" - tako su ga zvali. U ringu se činio golem. A zapravo, niti je bio visok, niti golem. Kratkih ruku, što je popriličan hendikep, jer je morao mnogo snage upotrijebiti da plasira razornu desnicu koja je nemilice rušila protivnike.

Znali su ga rušiti i manje vrijedni boksači. Ali nitko, nitko ga na podu nije zadržao deset sekundi. Rocky Marciano jedini je boksač teške kategorije, prvak svijeta, koji se oprostio pobjedama. Bez ijednog poraza u profesionalnoj karijeri. Rekord, nedostižan rekord. Imao je 49 borbi, 49 pobjeda, od toga čak 43 nokautom.

Rocky nije mogao boksati poput Genea Tunneyja i vjerojatno nije tako snažno udarao kao Joe Louis, ali nečim je izazivao ogroman respekt protivnika. On je bio najtvrđi, najjači i najkompletniji čovjek koji je ikad nosio boksačke rukavice. U njegovom rječniku strah nije postojao, a bol skoro nije imala nikakvo značenje.

"Mi Talijani, sjajni smo ljudi" - znao je govoriti. Naslov prvaka branio je šest puta. A onda u posljednjoj borbi karijere dana 21. rujna 1955. godine, u devetoj rundi nokautirao je Archeia Moora.

Da, to je bio kraj! Plakao je kad je objavio odluku o povlačenju. "Moja obitelj to želi". Sve je dao za boks. Za uspjeh. Bio je sjajan čovjek. I sjajan prvak. Sada ostaju samo uspomene.

Rocky Marciano - Boksački klub Sveti Duje Split