Prethodni Sljedeći

Max Schmeling

Max Schmeling
 

Rođen dana 28. rujna 1905. godine u malom njemačkom mjestu Klein Luckownu. Boks ga je oduševljavao, pa ga je počeo temeljito vježbati. Godine 1924. krenuo je stazama profesionalizma. I to uspješno. Nižu se pobijede.

Dana 2. srpnja 1929. godine u Stuttgartu osvaja naslov prvaka Europe u teškoj kategoriji. Pobijedio je Adolfa Heusera iz Bonna, nokautom u prvoj rundi.

U New Yorku 12. lipnja 1930. godine Schmeling osvaja naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Jack Sharkey diskvalificiran je u četvrtoj rundi zbog niskog udarca ispod pojasa. Uporno je tražio revanš i napokon nakon pune dvije godine, došlo je do dugo očekivanog revanša.

Borba je održana dana 21. lipnja 1932. godine u New Yorku, u velebnoj dvorani Madison Square Garden. Schmeling je bio sjajno pripremljen. Iznenadio je gledatelje pa i protivnika. Bio je apsolutno bolji, skupio je više bodova, a onda je došla odluka: "Pobijednik i novi prvak svijeta Jack Sharkey.".

Muk u gledalištu. Schmeling je bio pokraden. Svi su to prihvatili. U svijet je otišla informacija o skandalu. Intervenirala je i boksačka komisija, ali odluka nije promijenjena.

Ipak tri godine kasnije, točnije 19. kolovoza 1936. godine vratio se brilijantnim nokautom nad Joem Louisom momkom koji se meteorski penjao prema vrhu, momkom kojega su svi smatrali nepobijedivim. Bila je to jedna od najboljih borba Maxa Schmelinga. Pobijedio je nokautom u 12. rundi.

No Louis je ubrzo uzvratio. Također nokautom, već u prvoj rundi. Dogodilo se to dana 22. lipnja 1938. godine u u New Yorku. U profesionalnoj boksačkoj karijeri imao je ukupno 71 borbu. Od toga 56 pobjeda, 5 neodlučenih i 10 poraza. Prestao je boksati koncem 1948. godine.

Max Schmeling - Boksački klub Sveti Duje Split