Prethodni Sljedeći

Gene Tunney

Gene Tunney
 

Rođen u New Cityju dana 25. svibnja 1897. godine. Nikada ga nisu zvali prvakom. Nije im bio po mjeri. Bile su to 20-te godine 20. stoljeća, a tada se tražio razbijač, udarač. Većina ga je smatrala snobom, koji je oduzeo ono što je pripadalo Jacku Dempseyju. Nikada ga neće prihvatiti. Nikada!

A ako je postojao čovjek za kojega se moglo reći da je prvak, bio je to Gene Tunney. Visok, zgodan, naobražen, čovjek s besprijekornom prošlošću. Odlično je pisao, zasigurno je mogao napraviti i novinarsku karijeru. Znao je lijepo govoriti, sa autoritetom, u mnogim stvarima. Ne samo o boksu. A svijet rukavica i konopaca najviše mu je zamjerao pisanje poezije.

Tunney je s profesionalnim boksom počeo 1915. godine, već od svoje 16. godine. Bilježio je uspjehe. Zanemario je snagu, te do pobjede je dolazio tehničkim načinom boksa. I konačno dana 23. rujna 1926. godine pobijedio je legendarnog Jacka Dempseyja koji mu je nakon završenog meča prišao i čestitao na zasluženoj pobjedi.

Tunney se povukao dana 1. kolovoza 1928. godine. Imao je 30 godina, bio je milijunaš. Otišao je u Europu. Oženio se. Respektiran. Sve je prihvaćao sa smiješkom. Gentleman je bio, gentleman je ostao.

Umro u Greenwichu, Connecticutu dana 7. studenoga 1978. godine.

Gene Tunney - Boksački klub Sveti Duje Split