Prethodni Sljedeći

Jack Dempsey

Jack Dempsey
 

Rođen kao deveto dijete Haryma i Celie dana 24. lipnja 1895. godine. Pravo ime mu je William Harrison, a to je za roditelje i ostao, premda je 25. godina kasnije kao Jack Dempsey ostvario životni san. Postao je boksački prvak svijeta teške kategorije.

S gotovo 16 godina već je bio mladić s jasnim ciljem. "Bio sam siguran da ću život posvetiti ringu. Nitko me nije mogao obeshrabriti.". 

Borba između aktualnog prvaka svjeta Jessa Willarda i Jacka Dempseyja održana je dana 4. srpnja 1919. godine. Prvak je imao 30 kilograma prednosti, ali to mu nije pomoglo.

Dempsey ga je "raskomadao". To se gotovo nije moglo gledati. Williard je sedam puta podizao izmučeno tijelo i tko zna koliko puta bi to ponavljao da nije bilo Waltera Monohana, dugogodišnjeg Williardova prijatelja i menadžera. Na kraju treće runde ostavio ga je u kutu. Sprječio teški nokaut. Jack Dempsey postao je novi prvak svijeta teške kategorije.

Njegov način vođenja i taktika boksanja Amerikanci su prozvali "ubij ili budi ubijen!", te je njegov stil dao boksu novu dimenziju i dodatnu atrakciju.

Godine 1920. samo je dva puta branio naslov. Pobijedio je oba protivnika - Billiyja Miskea i Billa Brannana.

Dana 23. rujna 1926. godine u Philadelphiji prekinuta je sedmogodišnja vladavina besmrtnog prvaka, tada već najpopularnijeg svjetskog šampiona. Pobjedu je slavio Tunney na bodove. Taj je poraz okončao karijeru nezaboravnog Jacka Dempeseyja. 

Dempsey je imao 79 borbi, od toga 64 pobjede, 49 nokautom, 9 nerješenih, te 6 izgubljenih mečeva.

Tijekom Drugog svjetskog rate služio je u obalnoj Američkoj straži.

Slavni boksač Jack Dempsey bio je popularan sve do svoje smrti 31. svibnja 1983. godine u 85. godini života.

Jack Dempsey - Boksački klub Sveti Duje Split