Prethodni Sljedeći

Jack Sharkey

Jack Sharkey
 

Rođen dana 6. listopada 1902. godine u Binghatonu, u New Yorku, kao Josef Paul Zakauskas, dijete litvanskih roditelja. S boksom je počeo još kao dječak. Bio je uspješan kao profesionalni boksač već u početku svoje pofesionalne karijere. Promijenio je ime u Jack Sharkey.

Pobijedio je mnogo glasovitih boksača teške kategorije: Jimma Maloneyja, Johnnyja Riskoa, Jacka Renaulta, Mikea McTiguea... Sve je imao: brzinu, snagu, boksačke pokrete Jamesa Corbetta, nokauterski instikt Boba Fitzsimmonsa. Imao je i samopouzdanje. Ali, nešto je smetalo do kraja karijere.

Nije imao živaca. Pucali su mu u trenu. Nije se mogao kontrolirati. Svi su to znali. I da nije bilo toga, ostao bi majstorom poput Dempseyja, Joea Louisa i Jacka Johnsona. Prvu priliku u borbi za naslov prvaka svijeta nije iskoristio. Bio je diskvalificiran zbog niskog udarca u borbi s Maxom Schmelingom.

U drugoj borbi pobijedio je Schmelinga, ali uz pomoć sudaca. Bio je prvak svijeta teške kategorije samo godinu i osam dana. Godine 1933., pri prvoj obrani trona je nokautiran. Pao je u šestoj rundi od udarca Talijana Prima Carnera, gromade od čovjeka.

Jack Sharkey - Boksački klub Sveti Duje Split