Prethodni Sljedeći

Jersey Joe Walcott

Jersey Joe Walcott
 

Rođen dana 31. siječnja 1914. godine, u Merchantvilleu, New Jersey.

Profesionalnu karijeru započeo je 9. rujna 1930. godine, borbom protiv Cowboy Wallacea. Moglo se očekivati da Walcott više nikad neće dobiti priliku boriti se za naslov svjetskog prvaka. No, sreća se okrenula. Joe Louis je otišao i ostavio slobodno mjesto na vrhu.

Tako su 22. lipnja 1949. godine Ezzard Charles i Jersey Joe Walcott boksali za najboljega. Iako je imao 35 godina, Walcott je sjajno izgledao. U punoj kondiciji i formi, jer mislio je posljednju priliku mora iskoristiti. Želja je postojala, ali ne i ostvarenje. Izgubio je borbu od boljeg Charlesa.

Za nepune dvije godine slijedila je ponovo borba prvaka Charlesa i izazivača Walcotta. Ovaj put Walcott je konačno ostvario davne snove. Pobijedio je Charlesa u sedmoj rundi, nokautom. S 37 godina postao je prvakom svijeta u teškoj kategoriji.

Svijet je želio novog, mlađeg i jačeg boksača na vrhu svjetskog boksa. I konačno je pronađen Rocky Marciano. U ringu u Philadelphiji dana 23. rujna 1952. godine, Jersey Joe Walcott izgubio je naslov najboljega. Punih 13 rundi odolijevao je ubitačnim udarcima puno mlađeg protivnika, udarcima koji su kasnije srušili mnoge protivnike. Ali do kraja nije izdržao.

Izgubio je svoju posljednju veliku borbu, dostojanstveno i hrabro. Kao što se, uostalom, borio u cijeloj karijeri, dugoj čak 22 godine. Godine 1956., glumio je s Humphreyem Bogartom i Maxom Baerom u boks drami ''The Harder They Fall''.

Nakon boksačke karijere, bio je i boksački sudac, te je sudio u meču između Muhammad Alia i Sonny Listona. 

Preminuo dana 25. veljače 1994. godine, u Camdenu, New Jersey.

Jersey Joe Walcott - Boksački klub Sveti Duje Split