Sljedeći

John Lawrence Sullivan

John Lawrence Sullivan
 

John Lawrence Sullivan, podrijetlom Irac, rođen dana 15. listopada 1858. godine bio je prvak SAD-a. Engleska i Irska znale su za njega. Bio je jedan od najvećih boksača svijeta svih vremena.

Uživao je u svojoj snazi, prepun samopouzdanja. Nestrpljivo je očekivao znak za početak borbe, fiksirao protivnika, a onda bi krenuo. Nezadrživo, udarac za udarcem. I nitko nije mogao izdržati. Njegova snaga i samopouzdanje rušili su protivnike. Smatrao se najjačim čovjekom SAD-a. 

Još u vrijeme dok su se boksačke borbe održavale golim šakama bez boksačkih rukavica pobjeđivao je mnoge protivnike. U to vrijeme borba je bila završena tek kad je protivnik pao i nije se mogao pridigniti ili se predao. Tako je zabilježena i borba protiv Jakea Kilraina kojega je Sullivan pobijedio nokautom u 75. rundi.

Sullivan je osvojio naslov prvaka svijeta dana 7. veljače 1882. godine pobijedivši Paddya Ryana nokautom u 9. rundi. Naslov prvaka svijeta zadržao je punih 10 godina. U tom je vremenu pobjeđivao mnoge izazivače, uglavnom nokautom.

Nije birao protivnike, a onda je pala odluka. Potpuno nepoznat protivnik James John Corbett bio je prvi izazivač svjetskom prvaku. "Corbett, Corbett pa taj momak ne može provući šaku kroz pola kile maslaca", smijao se, do suza se smijao.

Corbett, bivši činovnik, uporno je vježbao i odmarao se. Na dan obračuna Sullivan je imao 106 kilograma, Corbett 89 kilograma. Borba za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji između Johna L. Sullivana i Jamesa J. Corbetta održana je dana 7. rujna 1892. godine u New Orleansu. Pobijedio je Corbett nokautom u 21. rundi. 

Bila je to prva borba koja se održavala po pravilima markiza od Queensburyja. Dakle s rukavicama i trominutnim rundama. John L. Sullivan više nije bio prvak svijeta, nije bio šampion. Svijet je plakao.

U svojoj profesionalnoj karijeri imao je 38 borbi za naslov prvaka svijeta. Od toga je zabilježio 34 pobjede, tri neodlučene borbe i jedan poraz u borbi s Corbettom. Prvi je športaš u povijesti koji je zaradio preko milijun dolara.

Umro je 1918. godine. Plamen se ugasio dana 2. veljače. Ispratili su ga dostojanstveno, kako je kao boksač i šampion zavrijedio. Bez suza, s ponosom i nešto sažaljenja.

John Lawrence Sullivan - Boksački klub Sveti Duje Split