Prethodni Sljedeći

James John Corbett

James John Corbett
 

James John Corbett podrijetlom je iz Irske. Rođen u San Franciscu dana 1. rujna 1866. godine. Otac Patrick doselio se u SAD iz Ballenrobea. Živjeli su u siromašnoj četvrti San Francisca, ali su uvijek slovili kao ugledna obitelj. Dopadljiva ponašanja, ukusna odijevanja. Baratanje šakama Ircima je urođeno. Preko uvrede Corbettovi nisu prelazili, to se u obitelji razumjelo i prihvaćalo.

Upravo zbog toga nikoga nije iznenadila želja trećeg sina James Corbetta da se upiše u školu boksa. Tek malo tko je vjerovao da će taj nježni i ljepuškasti momak jednog dana učiniti nemoguće, nokautirati Johna Lawrenca Sullivana. James Cortbett je bio jedinstvena boksačka pojava svojega vremena. Prije njega su svi teškaši imali crtu robusnosti, čiste snage.

Corbett je boksu podario svileni šešir. Smatrali su ga ocem znanstvenog šakanja. Corbett je prije svega nastojao nadmudriti protivnika. Mladi su ga slijedili. Zvali su ga 'Gentleman Jim'. Počeo je kao amater s 18 godina. Iz dana u dan bivao je sve bolji. Corbettova amaterska popularnost bila je golema.

Nije ga samo boks privlačio, želio je biti i glumac. I dobio je priliku, bio je senzacija u mnogim kazališnim predstavama. Uz glumu u kazalištu i dalje je boksao. Kao profesionalni boksač imao je velikih uspjeha. Sve je s lakoćom pobjeđivao.

Ubrzo dolazi do borbe za prvaka svijeta. Srušio je dotadašnju boksačku legendu Johnna Sullivana nokautom u 21. rundi. Prikazao je boks kakav svijet još nije vidio. Odličan rad nogu, ples koji je Sullivana dovodio do ludila. Sjajna tehnika i vrlo precizni i snažni udarci.

Poslovni i kazališni čovjek William A. Brady imao je velike koristi od Corbetta. Njegovo kazalište prokrstarilo je Amerikom, a kasnije i Velikom Britanijom. Bio je zvijezda ringa i pozornice. Gdje god se pojavio bio je u središtu pozornosti.

No, u svijetu boksa pojavio se novi čovjek, Bob Fitzsimmons. Redom je pobjeđivao Hala, Dempsya, Choynskog, a onda je počeo izazivati Corbetta. Napokon su se susreli dana 17. ožujka 1897. godine u Carson Cityu. Tijekom čitave borbe Corbett je bio bolji, ali u 14. rundi primio je snažan udarac u abdomen i nije se oporavio do "deset". Svijet je imao novog prvaka, Boba Fitzsimmonsa.

Corbett nije uspio vratiti titulu prvaka, boksao je sjajno i protiv Jefferisa, zadivio je i briljantnom tehnikom. Samo jedan udarac u 23. rundi srušio je snove o povratku naslova. Izgubio je borbu nokautom u 23. rundi. Imao je jedan meč s Jefferisom u San Franciscu 1903. godine te ponovno gubi nokautom, ovaj put u 10. rundi.

To je bio kraj Corbetta, "Gentleman Jim" više nije ulazio u ring. Kazalište je ostalo njegovom najvećom ljubavi sve do dana 18. veljače 1933. godine, kad je umro. Do smrti je ostao cijenjen, voljen, poštovan. Čovjek bez mane, "Gentleman Jim".

James John Corbett - Boksački klub Sveti Duje Split