Prethodni Sljedeći

Bob Fitzsimmons

Bob Fitzsimmons
 

Rođen dana 4. lipnja 1863. godine u Helston, Corrwoll u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ima svoje mjesto u povijesti kao prvi boksač koji je osvojio tri svjetske titule u tri različite kategorije i to kao neporaženi boksač u srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji.

Imao je 14 godina kada se obitelj odlučila otisnuti put Novog Zelanda. Ondje je Bob počeo s boksom. Sve je pobjeđivao. Seli se u Australiju. Do 1890. godine nije znao za poraz. Odlučio se okušati u Sjedinjenim Američkim Državama, a ondje ga je dočekao smijeh. ''Tko je taj momak smiješnih nogu i ruku? Koga je on uopće pobijedio tamo u divljini?'', upitali su se.

Prestali su se smijati nakon njegovih prvih borbi.Pobijedio je nekoliko uvjerljivih mečeva te je pobijedio bivše šampione Jack Dempseja, George Gardnera, a potom osvaja titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Bob je osvojio naslov svjetskog prvaka protiv Jamesa J. Corbetta dana 17.ožujka 1897. godine u Carson City, Nevada, SAD. Bilo je to na dan Sv. Patrika, Bob je krenuo u napad, ali Corbett je izbjegavao njegove udarce. Ubrzo je Corbett preuzeo inicijativu i krenuo u napad te ga u 4. rundi srušio na pod.

Tijekom čitave borbe Corbett je bio bolji, ali u 14. rundi Corbett je primio snažan udarac u pleksus i nije se oporavio do deset. Svijet je imao novog prvaka, Boba Fitzsimmona.

Nakon što je osvojio naslov prvaka svijeta u borbi s Corbettom, Bob je obećao sebi i supruzi da više neće u ring. Ipak, poput mnogih, nije izdržao. Boks je bio njegov život, od njega se još dugo neće odvojiti. Posljednja njegova borba bila je 1914. godine. Protivnik se zvao Bellow.

Borba je proglašena neodlučenom. Bio je najlakši svjetski prvak u teškoj kategoriji, imao je 76kg. Prvi koji je razvio tehniku udarca u pleksus, posebno svoj čuveni shift punch, tj. aperkat.

Preminuo je u Chicagu, dana 22. listopada 1917. godine, a posljednje trenutke svog života darovao je boksu.

Bob Fitzsimmons - Boksački klub Sveti Duje Split