Prethodni Sljedeći

John Arthur Johnson

John Arthur Johnson
 

Svijet je ugledao kao John Arthur Johnson u Gavestonu, u Texasu, dana 31. ožujka 1878. godine. Kao dječak zavolio je boks te je brzo napredovao. U 1902. godini bilježi već šestu pobjedu kao profesionalni boksač. Ponude su počele stizati sa svih strana. Nizao je pobjedu za pobjedom. Boksao je u Chichagu, San Franciscu, počeo je zarađivati na tisuće dolara. 

Iz dana u dan bio je sve bolji. Brzina, do tada neviđena i razoran udarac su ga krasili.

Naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji osvojio je u borbi s Tommyjem Burnsom dana 26. kolovoza 1908. godine, a izgubio ga je u borbi s Jessom Wilardom u Havani 1915. godine.

U svojoj boksačkoj karijeri, koja je trajala 32 godine, od 1896. do 1928. godine, imao je 107 borbi, 86 pobjeda, 40 nokautom, 11 nerješenih, te 10 izgubljenih mečeva. Jack Johnson upisan je zlatnim slovima u knjigu povjesti svjetskog profesionalnog boksa. Za vrijeme svog burnog života najviše je volio automobile, brzine, mijenjao ih je poput košulja.

Prezirali su ga u "bijeloj Americi", ali su ga u Europi obožavali. Svirao je violončelo, bio propovjednik, profesionalni hrvač, te se zanimao za umjetnost i filozofiju. 

I tako je bilo sve do 10. lipnja 1946. godine kada je izgubio posljednju utrku života. U ludoj vožnji izgubio je kontrolu nad autom, izletio s ceste i udario u stup. Brzo su ga dopremili do bolnice u Raleighu, ali pomoći nije bilo, njegov život se ugasio u 68 godini.

Pokopan je u Chicagu. Nadgrobna ploča: godina rođenja, godina smrti, i podsjetnik: "Jack Johnson, boksački prvak svijeta teške kategorije od 1908 do 1915. godine.". Ali ni traga najvećoj istini. Ona je ostala u ljudima koji su imali sreću vidjeti ga u ringu. John Arthur Johnson bio je najveći ''stroj'' koji je kročio ringom.

Oproštaj od velikana svjetskoga profesionalnoga boksa bio je tužan. Velik broj aktivnih boksača, bivših i tadašnjih prvaka svijeta našao se tog dana u Chicagu kako bi odao posljednju počast boksaču koji je sedam godina nosio naslov prvaka svijeta. Njima su se pridružili i mnogobrojni djelatnici profesionalnih asocijacija, novinari i mnogobrojni poklonici boksa.

John Arthur Johnson - Boksački klub Sveti Duje Split