Prethodni Sljedeći

Tommy Burns

Tommy Burns
 

Rođen dana 17. lipnja 1881. godine u Chesleyu, Ontario.

Burns je ostao najveća zagonetka profesionalnih ringova. Nije ni bio teškaš. Najveći težinski doseg bio mu je poluteška kategorija. U knjigama je pisalo da je francuski Kanađanin, no roditelji su mu bili Njemci i pravo mu je ime Naack Brusso. Često je mijenjao radna mjesta.
 
Radio je od svoje 14. godine. Boravio je u SAD-u. Radio je na dokovima, i naravno, boksao. Jedno vrijeme je igrao i hokej na ledu. U svojoj boksačkoj karijeri imao je 29 pobjeda u 30 susreta, čak 21 borbu pobijedio je prije isteka vremena. Nikada nije imao menadžera. O svemu se sam brinuo.
 
Pobjeđivao je i kročio prema svjetskom vrhu. Borba za naslov svjetskog prvaka između Harta i Burnsa održana je dana 23. veljače 1906. godine. Pobijedio je Burns po bodovima u dvadesetoj rundi.
 
U povijesti boksa ostao je zabilježen po jednom važnom detalju. Do njegova dolaska niti jedan prvak svijeta nije prihvatio crnca za izazivača. Uostalom, niti jedno crncu nije bilo dopušteno da se bori za naslov najboljega. Očito rasistički raspoloženo društvo, smatralo je da tamnoputi boksači nisu dostojni takve časti.
 
Prema njegovom životopisu, Burns je inzistirao: "Ja ću braniti svoju titulu protiv svih, nitkom zabranjeno. Pri tome mislim na bijelca, crnca, meksikanca, indijca ili bilo koje druge nacionalnosti. Ako sam najbolji čovjek u teškoj kategoriji želim se boriti protiv svih inače ne želim titulu.".

Borio se za obranu naslova prvaka svijeta protiv Jacka Johnsona, briljantnog tamnoputog borca. Dana 26. prosinca 1908. godine u sydneyskom Ruschutters Rayu, u 14. rundi policija je prekinila susret zbog nereda, a Johnson je proglašen pobjednikom odlukom sudaca jer je tokom meča dominirao.

Bio je to prvi svjetski prvak, crnac. Burns je još neko vrijeme boksao, posljednju borbu je imao u 39. godini, kada je u Londonu nokautom pobijedio Joea Becketta.

Skromni športaš umro je u Vancouveru dana 10. svibnja 1955. godine.

Primljen je u kanadski Boxing Hall of Fame, kanadski Sport Hall of Fame 1955. godine, u Međunarodnom Boxing Hall of Fame je 9. lipnja 1996. godine, a u Australian National Boxing Hall of Fame 2009. godine.
Tommy Burns - Boksački klub Sveti Duje Split